Monday, April 18, 2011

ikan keli masak lemak cili api

Bahan-bahan
3 ekor ikan Keli
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 batang serai [ketuk]
10 biji belimbing buloh
Bahan Mesin
20 biji cili api
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam


Cara Memasak
1. Ikan keli dibersihkan dan direndamkan dengan garam dan asam limau atau buah belimbing yg ditumbuk pecah selama beberapa minit. Bilas lagi dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalm periuk dan masak dengan api perlahan.
3. Kacau sekali sekala supaya kuah tidak pecah minyak.
4. Bila nampak kuah nak mendideh masukkn santan pekat dan rasakan garam.
5. Kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minya.
6. Bila mendideh tutup api dan boleh hidangkan.

3 comments:

  1. hehehehe :)

    baru nk blaja ea?
    untuk sape nie???

    hehehehe
    :P

    ReplyDelete
  2. untuk.....hahaha..
    da teror da senanyer...sje mantapkan ilmu yg ad..:)

    ReplyDelete
  3. hehehe

    yela 2 teror, :p

    masak sedap2 eh..hehe

    ReplyDelete